Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

(TÚL)ÉLNI EZT AZ IDŐSZAKOT! 2

Janota Zoltán

Cikkem előző részében a láthatatlan, de annál fontosabb segítséget nyújtó társainkról, a vitaminokról írtam. Többen megosztották velem véleményüket, tapasztalatukat a témában. Összegzésként és reflexióként megemlítem, senki ne higgye azt, hogy a nagykereskedelmi forgalom gyümölcsei, vagy netán a gyorséttermi ropogós salátái, ugyanazzal a tápanyag-tartalommal bírnak, mint amit a kiskertünkben, balkonládában megtermelünk…

          „… mintha más bolygón kezdenénk újra az életet…”

A pandémiának biztosan van legalább egy haszna. Még pedig az, hogy felszínre kerülnek az emberi értékek és képességek, vagy épp azok hiánya. Ez egyáltalán nem korlátozódik csak a munkásokra, beosztottakra… Az új helyzet, új problémákat és új megoldásokat is igényel, az élet szinte minden területén. Érezhetően tolódik a hangsúly a mennyiségről a minőségre. Ennek okán átértékelődtek az egészségünkről, fittségünkről alkotott nézetek is. Kicsit olyan, mintha más bolygón kezdenénk újra az életet. Mások lettek a játékszabályok.

Mit és hogyan érdemes változtatnunk, hogy ezekben a nehéz időkben is talpon maradjunk?

A hozzáállásunkon mindenképp. Mivel a fizikailag és mentálisan legyengült szervezet, hívogató a vírus(ok) számára, ezért kézenfekvő, hogy a „hátrébb az agarakkal”. A rengeteg táv –időjárást és fáradtsági szintet is figyelmen kívül hagyva- teljesítése, nagy fizikai-, és lelki erőt kíván, de mint József Attila, Anyám - című verséből tudjuk, „a mosónők korán halnak”... Azaz, kevesebb intenzív edzésfeladat, és ha már említettem a minőséget, akkor érdemes a sportági technikára és változatosságra hangsúlyt fektetni. A rendszeres és ellenőrzött futóiskolai feladatok, már néhány hét gyakorlás után, érezhető változást hoznak (a kezdeti húzódások és széteső érzés mellett).

Ha mindezt játékossággal ötvözöd, a siker nem maradhat el és csak úgy repül az idő.

A saját kitalált, vegytiszta környezetünkre szabott elvárásaink és életünk maszkja mögé bújva fulladunk meg, ha azt hisszük, hogy a régi kerékvágásba kell és lehet visszatérnünk. Fájdalmas tapasztalatok útján, de lassan megtanuljuk, mostantól nem csak a teljesítményed, hanem egész lényed kell, hogy a középpontban legyen.” hogy a változás és változtatás okozta új, külső ingerek, mind-mind hozzájárulnak egy fizikailag és lelkileg is erősebb, ellenálóbb.

          „… egész lényed kell, hogy a középpontban legyen.”

 

Janota Zoltán

állóképességi szakértő, triatlon edző

17x ironman

@johnnyghostleader

Tartalomhoz tartozó címkék: akciók sport