Leírás
Felhasználás:
Forraljunk fel egy kis tejet vagy növényi tejet, tegyük bele a zabpelyhet, hagyjuk, hogy egy kicsit megszívja magát, majd daraboljunk bele gyümölcsöket és kész is van a tápláló reggeli!
A zab egy rendkívül értékes gabonaféle, magas fehérje- és rosttartalommal. Belső értékeit a pelyhesítés után is megőrzi. Egyszerűen elkészíthető és széleskörűen felhasználható.
A zab és a belőle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal.
Hatások:
A zabpehely összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, amely lassan szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A fehérjék és a rostok is segítenek ebben, így a zabpelyely vércukorproblémák esetén is fogyasztható. A magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. További előny, hogy a rostok növelik a teltségérzetet, ezzel kitolható a következő étkezés időpontja és csökkenthető az elfogyasztandó adag. Fogyókúra esetén érdemes kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát.
A zabpehelyben található néhány olyan hatóanyag, amelyek a vérnyomás csökkentésében játszanak szerepet, ezért magas vérnyomás esetén is érdemes beiktatni az étrendbe, különösen, ha testsúlycsökkentésre is szükség van. A zab antioxidáns tartalmának a viszketéscsillapításban, gyulladáscsökkentésben van szerepe és a bőr szépségéhez is hozzájárul.
Összetevők: Zabpehely*.
Nem ökológiai gazdálkodásból.
Tápanyagtartalom |
100 g termékben |
Energia |
1639 kJ/ 388 kcal |
Zsír |
7 g |
-amelyből telített zsírsavak |
1,1 g |
Szénhidrát |
69 g |
-amelyből cukor |
0,5 g |
Fehérje |
10 g |
Só |
0,003 g |
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!