Leírás
A kakaó latin neve – theobroma cacao azt jelenti, az istenek eledele. A kakaóbab az alapja minden kakaó és csokoládékészítménynek.
A XXI. században egyre inkább előtérbe kerül a nyers kakaó, mely a kakaóbab kíméletes feldolgozásának köszönhetően jobban megőrzi tápanyagtartalmát és jótékony hatásait. A kakaóbab szüretelése után a babokat egy fa dobozban, banánlevélen erjesztik pár napig. Az erjesztés során létrejövő kémiai változások hatására a kakaóbab veszít keserűségéből és egy gazdagabb csokoládé íz kezd kibontakozni. Ezután egy kíméletes szárítási eljárás következik, ekkor alakul ki barna színe és végleges íze is.
A Criollo kakaó, az egyik legritkább, legfinomabb és egyben legdrágább kakaófajta, gyakran nevezik a kakaók királyának is, az összes kakaótermelés 10-15%-át adja. A kakaóbabból készült nyers kakaópor kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, mely természetes sejtvédő hatása révén segít az öregedési folyamatok lassításában. Jelentős magnézium tartalma nélkülözhetetlen a megfelelő idegi és izomműködéshez.
Átlagos tápérték 100g termékben: energiatartalom: 1706 kJ/405 kcal, fehérjék: 27,6g, szénhidrát: 45,6g, amelyből cukrok: 0,8 g, zsírok 11,6g, amelyből telített zsírsavak: 6,7g, só: <0,1g
Jelentősebb vitaminok és ásványi anyagok a kakaóban: B1, B2, B3, B5, B9, C, E-vitamin, magnézium, cink, réz, kén, kalcium, vas, kálium, mangán
Felhasználási javaslatunk: tedd kedvenc növényi tejedbe vagy készíts belőle csokoládét.